En varsler for Israel

En av Israels fremste politikere advarer nå sitt folk mot å utvikle en «jødisk rasistdoktrine». Det er harde ord, men debatten trengs.

Dette er en leder sakset fra Bergens Tidende 30.07.07.

http://www.bt.no/meninger/leder/article389895.ece

Avraham Burg var medlem av Israels nasjonalforsamling Knesset i mange år. Fra 1999 til 2003 var han forsamlingens president, og en kort periode fungerte han også som statsoverhode. Burg var dessuten formann i Den sionistiske verdensorganisasjon fra 1995 til 1999.

Burg er altså ingen hvem som helst i den jødiske staten, selv om han forlot politikken og flyttet til Frankrike i 2004. Derfor vekker hans bok «Å beseire Hitler» også mye oppmerksomhet i Israel.

Avraham Burg anklager blant annet israelerne for å ha gjort nazistenes folkemord under andre verdenskrig til en eksklusivt jødisk tragedie, enda den også rammet sigøynere, homofile, slavere og mentalt tilbakestående. «Eksklusiviteten» er så brukt som unnskyldning for Israels egen brutalitet overfor andre.

Dette er som kjent dekkende for manges syn på Israel etter andre verdenskrig, men synspunktet har knapt vært uttrykt av en så fremstående representant for den jødiske staten selv.

Burg mener også at Israel er i ferd med å utvikle seg til å bli rasistisk. Ifølge tidsskriftet The Jerusalem Report sier Avraham Burg at Israel i dag er der Tyskland var ved inngangen til det nazistiske regimet, da det humane og kulturelle samfunn ble brutt ned. Burg tror Knesset snart vil vedta motstykket til Nürnberg-lovene, som lå til grunn for nazistenes forfølgelse av jøder og andre. Han mener det kommer lover som forbyr giftermål og seksuelle forbindelser mellom arabere og jøder, og som hindrer arabere i å ansette jøder som vaskehjelper eller arbeidere.

Avraham Burg mener Israel må opphøre som en jødisk stat, altså gi opp det etniske og nasjonalistiske, og i stedet bli en åpen stat for også sine arabiske innbyggere. Den jødiske staten er faktisk allerede død, mener han, «dødsbudskapet har bare ikke nådd oss».

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Et Knesset-medlem fra statsminister Ehud Olmerst Kadima-parti har krevd at Avraham Burg ikke skal begraves på den kirkegården der den jødiske statens ledere hviler.

Så langt vi kan vurdere, trenger Israel denne debatten, også for landets egen del. Ved sin opptreden har Israel støtt fra seg mange tidligere og potensielle venner. Og kanskje enda verre: Folk over hele verden er i ferd med å bli likegyldige overfor de overgrep jødene fortsatt utsettes for rundt om i verden.

I lengden kan Israel ikke overleve kun med USA som venn, selv om statsminister Ehud Olmert i går gledesstrålende kunne fortette at amerikanerne har lovet å ytterligere øke sin militære bistand.

http://www.kristenblogg.no/?p=655

Dele artikkel (Share article by Email) Dele artikkel (Share article by Email)
Spread the love - Sharing is caring