Stortingets uansvarlige pyramidespill

(Finansskandalen ingen snakker om – Historien om en varslet tragedie)

Av: Arno Mong Daastøl, Doktorand, Institute for Creditary Economics

Stortinget og spesielt deres rådgivere foranlediget investeringer i et pyramidespill på aksjemarkedene, rett før ballongen sprakk. Flere hundre milliarder kroner i tap vil nå belaste norske skattebetalere. Men stilles noen til ansvar overfor velgerene ?- for den største økonomiske skandale i Norge noensinne – og lærer man noe?

Når nå flere hundre milliarder er rotet bort på aksjemarkedet etc. – på tross av advarsler – da skjer ingen ting.

Det blir lett å tolke slik: Politikerne er redde for å berøre den største økonomiske skandale i Norge noensinne, fordi de vet at de er skyldige. Da er det best å sitte musestille og håpe at ingen ser dem. Deres finansrådgivere er minst like redde for å bli tatt med buksa nede, kanskje særlig på bakgrunn av de store summer mange av dem har melket samfunnet for. Media var også sløve. Alle disse gruppene er redde for å avsløre sin inkompetanse overfor nasjonen.

[]

Mekanismen er såre enkel: En (finans-)pyramide er som en kreftsvulst som trenger næring for å vokse. Derfor stadig nye markeder utnyttes, ved f.eks. deregulering av pensjonsfondene. Men i det øyeblikk denne tilførselen, begeistringen og tilliten tørker ut, da sprekker pyramidene….

Les resten av dette innlegget >>

Spread the love - Sharing is caring