Stortingets uansvarlige pyramidespill

(Finansskandalen ingen snakker om – Historien om en varslet tragedie)

Av: Arno Mong Daastøl, Doktorand, Institute for Creditary Economics

Stortinget og spesielt deres rådgivere foranlediget investeringer i et pyramidespill på aksjemarkedene, rett før ballongen sprakk. Flere hundre milliarder kroner i tap vil nå belaste norske skattebetalere. Men stilles noen til ansvar overfor velgerene ?- for den største økonomiske skandale i Norge noensinne – og lærer man noe?

Når nå flere hundre milliarder er rotet bort på aksjemarkedet etc. – på tross av advarsler – da skjer ingen ting.

Det blir lett å tolke slik: Politikerne er redde for å berøre den største økonomiske skandale i Norge noensinne, fordi de vet at de er skyldige. Da er det best å sitte musestille og håpe at ingen ser dem. Deres finansrådgivere er minst like redde for å bli tatt med buksa nede, kanskje særlig på bakgrunn av de store summer mange av dem har melket samfunnet for. Media var også sløve. Alle disse gruppene er redde for å avsløre sin inkompetanse overfor nasjonen.

[]

Mekanismen er såre enkel: En (finans-)pyramide er som en kreftsvulst som trenger næring for å vokse. Derfor stadig nye markeder utnyttes, ved f.eks. deregulering av pensjonsfondene. Men i det øyeblikk denne tilførselen, begeistringen og tilliten tørker ut, da sprekker pyramidene….

Les resten av dette innlegget >>

Spread the love - Sharing is caring
 
 
 
   
Skriv ut (Print) Skriv ut (Print) Dele artikkel (Share article by Email) Dele artikkel (Share article by Email)

Legg inn kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.