Ambres – en død taler

Ambres sies å væra 3 000 år gammel, kommer "fra andre siden" og vil formidle viktig kunskap om menneskene, livet og døden.

I en personlig dokumentar fra Svensk TV får seerne møte Sture Johansson som sier seg å ha levd side ved side med Ambres sidan 1976. Hvert år besøkes Ambres av hundretals mennesker som vill delta i hans kjærlighetsbudskap og livskunskap.

En 3000 år gammel bevissthet som taler gjennom en enkel snekker?

Ja, ifølge den Guldbagge-belønnede regissøren Anders Grönros («Glasblåsarns barn» og «Agnes Cecilia») og hans team eksisterar Ambres. Han har i løpet av ett og ett halvt års tid filmet snekkeren Sture Johansson og hvordan en annen bevissthet påstås å ta over Stures kropp.

Snekkeren Sture Johansson fikk internasjonal oppmerksomhet på 1980-talet da Shirley MacLaine reiste til den lille byen i Värmland for å treffa Ambres og siden berettet om han i sin selvbiografi «Ut på den gyngende gren». Da ble det stor ståhei i media og siden det har Sture Johansson helst holdt seg borte fra offentligheten. Men i 2003 traff han Anders Grönros, fikk tillit til han og gikk med på å la seg filme.

– Når jeg fikk høre at så mange kompetente mennesker lytter på Ambres i årevis ble jeg virkelig nysgjerrig, sier Anders Grönros. Hva er det for en gubbe? Som vet hva meningen med våre liv er? At det ikke var en skuespiller og en bløff stod helt klart etter første møtet.

I Anders Grönros dempede dokumentar om hans møte med Sture og Ambres forsøker han å forstå hva dette handler om. Han vil utvikle sin oppfatning om virkeligheten og han vil berette om fenomenet utan å gi noen egentlige svar – det er opp til hver enkelt person som ser på å skape sin egen oppfatning.

I løpet av en time får seerne vekselsvis møte Sture, den enkle snekkeren og hans hverdag i Värmland, og Ambres som rett inn i kamera deler sitt budskap om å kjenne seg selv. Han mener at han vil hjelpe mennesker å finne den fantastiske kunnskapen som alle bærer inni seg og dermed se hvem vi er bortenfor alle våre roller.

Idéen till dokumentaren om Ambres kom i førsta rekke frå psykologen Hans Ljungqvist, som også er en av Sveriges fremste kjennere av esoterisk kunskap.

– Ambres er unik, mener Hans Ljungqvist. Det nærmaste vi kan finne i den svenske historien er filosofen, teologen og naturforskaren Emanuel Swedenborg (1688 – 1772). Det er alle mulige mennesker, skuespillere, foretaksledere, leger og prester som jevnlig søker opp Ambres for å få ta del i hans livskunnskap.

(Tekst: SvTV)

The film «Ambres» was shown on SVT2 sunday 25th november 2007

Filmen kan kjøpes hos ambresfilm.com

Facebook Comments